Blogopmaak

De tekstborden

Aan weerszijden van de kansel hangen twee tekstborden. Deze tekstborden zijn in het jaar 1879 vervaardigd door de timmerman H. van de Kieft en de schilder Johannes van Rossum. De rekening die Van Rossum in september van dat jaar stuurde, vermeld het volgende: ‘Twee borden in de kerk, de lijsten zwart met goud, de borden wit marmer en zo en de Wet, 12 artikelen en Onze Vader opgeschildert enz. f 140,--. Tevens: De gezangborden in de kerk zwart met goud geschildert en de nummers enz. f 5,80.
Deze borden zijn gemaakt op last van de Kerkvoogden: P.Varenkamp, K. Pruijs, J. Koelevijn; notabelen F. Romviel, A. Luttink, M. ter Beek. Predikant J.A. Ruijs: ouderlingen H. van Zoest, T. van de Vuurst, J. Hopman, W. Koelewijn en de diakenen E. van de Kolk en Z. Hoolwerf.’
 
Beide borden zijn aan de zijkanten voorzien van een decoratie van krulwerk. Hierin zitten adelaarskoppen en -klauwen verwerkt. Bovenop de borden zit een driehoek met goudkleurige knoppen.
 
Op het linkerbord staan de Tien geboden. In het driehoekje boven het bord staat in sierlijke krulletters: "de WET des HEEREN". Op het tekstbord zelf staat eerst over de gehele breedte: "EXODUS XX en DEUTERONOMIUM V Ik ben de HEERE uw God, die u uit Egypteland, uit het diensthuis, uitgeleid heb." Daaronder staan op twee witte velden die de stenen tafelen voorstellen, de tien geboden in zwarte letters.

De hoofdletters waarmee elk gebod begint is erg sierlijk en goudkleurig. Daaronder staat weer op een zwarte ondergrond: "ROMEINEN X vers 4, want het einde der wet is Christus, tot rechtvaardigheid een iegelijk die gelooft. Onder het bord in de krulversiering is ook nog een tekst opgenomen op een klein rechthoekig wit veld. De tekst die hierop staat, luidt: "MATTHEUS XI vers 28 Komt herwaarts tot mij allen die vermoied (foutje) en belast zijt, en ik zal u rust geven." Daaronder staat in een rondje het jaartal 1879.
 
Op het rechterbord zijn de 12 artikelen des Geloofs en het Onze Vader opgenomen. Het bord is wat de indeling betreft precies gelijk aan het linkerbord. In het driehoekje staat hier: Het GELOOF en GEBED.
 
Boven de witte velden staat: "HEBREEN XI vers 1 Het geloof nu is een vaste grond der dingen die men hoopt, en een bewijs der zaken, die men niet ziet." Op de witte velden staat links de apostolische geloofsbelijdenis voorafgegaan door de volgende tekst: Het algemeen ongetwijfeld Christelijk geloof, waarvan bekentenis doen met mond en hart, spreekende: 11 en vervolgens de 12 artikelen. Op het rechter veld staat: "MATTH. VI. vers 6-13. Maar gij, wanneer gij bidt, ga in Uwe binnenkamer, en uwe deur gesloten hebbende, bid uwen Vader die in het verborgen is, en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u in het openbaar vergelden. En als gij bidt, zoo gebruikt geen ijdel verhaal van woorden gelijk de heidenen want zij meenen, dat zij door hunne veelheid van woorden zullen verhoord worden. wordt dan hun niet gelijk, want uw Vader weet, wat gij van noode hebt, eer gij Hem bidt. En dan bidt aldus: en dan volgt het Onze Vader. Hieronder staat: "ROMEINEN V vers 5 En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde Gods in onze harten uitgestort is door den Heiligen Geest die ons is gegeven." In het witte veldje onder het bord staat: 0PENB.VAN JOH.II vers 10c Zijt getrouw tot den dood, en ik zal u geven de kroon des levens."
 
Naast de beide tekstborden hangen nieuwe psalmborden. De gezangborden die in de rekening van Van Rossum worden genoemd, hangen in de consistorie.


Arie ter Beek • mrt. 03, 2022

Overige artikelen

door Arie ter Beek 24 apr., 2024
Titelpagina Van Bunschoten family
door Arie ter Beek 12 mrt., 2024
Defile van de afdeling in 1928 in Den Haag
door Arie ter Beek 09 jan., 2024
Wat is Eemsnoer en de Canon van de Eem
door Jaap Groeneveld 09 jan., 2024
Eembrugge op een kaart van rond 1750
door Arie ter Beek 09 jan., 2024
Voorbeeld van een draaipaal of springstok
door Jaap Groeneveld 09 jan., 2024
De haven van Eemnes
door Arie ter Beek 18 dec., 2023
Het Raboes vanuit de lucht 
door Arie ter Beek 13 dec., 2023
In de tijd dat de Zuiderzee nog bestond, was het in het donker moeilijk om de Eem te vinden. Volgens oude bronnen werd al in 1696 een lantaarn aan de westkant van de monding geplaatst. Dat heeft vast iets geholpen, maar afdoende was het niet. In de Bunschoter van 4 februari 1972 lezen we dat Renger Boelhout op dat moment verantwoordelijk was voor het ontsteken van de lichten langs de Eem. Zijn vader en grootvader deden dat voor hem al vanaf 1851. Was er oorspronkelijk alleen een lantaarn aan de westkant. Dat veranderde pas in 1931. In die tijd vond een flinke verbetering van de Eem plaats en daarbij ook het verbeteren van de verlichting. Er werden aan beide zijden aan de monding Eem mast geplaatst met daarop een lantaarn. Ook landinwaarts kwamen er twee lichtopstanden. De achterste had een hoogte van 17 meter en de voorste had gerekend vanuit zee een hoogte van 10 meter. Stonden die twee geleidelichten zoals ze ook wel werden genoemd, in een lijn, dan wist de schipper dat hij recht voor de Eem voer. Op zich natuurlijk een flinke verbetering, maar verder langs de Eem werd niets geplaatst. Dat betekende dat een schipper in het donker maar moest ontdekken waar de vele bochten in de Eem waren. De lichtopstanden waren grote vierkante masten die echt iets weg hadden van vuurtorens. In het midden van de mast zat een trap waardoor bij het licht kon worden gekomen. Ergens eind jaren 1970 zijn de masten vervangen door lichten op een soort van lantaarnpaal. Die zijn niet meer als een vuurtoren te zien.
door Arie ter Beek 12 dec., 2023
Voorbeeld van een draaipaal
door Arie ter Beek 02 nov., 2023
Detail van de bouwtekening uit 1923
Meer berichten
Share by: