Blogopmaak

Het oorlogsmonument

Jaren na de oorlog, in 1950, is het oorlogsmonument geplaatst, ongeveer op de plaats waar het gemaal stond dat in mei 1940 werd opgeblazen. In dit oorlogsmonument zijn verschillende aspecten die met de oorlog te maken hebben, symbolisch weer gegeven.

De bevrijding van ons land wordt gesymboliseerd in het trapsgewijs opklimmen van het monument. Het is het opklimmen vanuit het dieptepunt van oorlog en bezetting tot een totale bevrijding. De bevrijding vond niet ineens plaats, maar in gedeelten. Trapsgewijs, zoals het monument is opgebouwd.


Helemaal centraal in het monument staat het kruis. Het symbool van geloof, liefde en offer. In dit geval staat het offer centraal. Het grootste offer dat een mens kan brengen: zijn leven.

Ook symboliseert dit het geloof in de wederopstanding van ons gehavende en berooide vaderland en de liefde voor de vrijheid.

Het kruis overschaduwt als het ware de namen op de gedenkplaten wat tot uitdrukking wil brengen dat ze mogen zijn in de hoede van Hem, die het grootste offer ooit voor alle mensen heeft gebracht. De schuin gemetselde stenen achter het kruis verwijzen naar de afgebroken levens van de oorlogsslachtoffers.


Tot slot de bloembak aan de voet van het monument. Dit drukt het leven uit en steeds weer de vernieuwing tot dankbaarheid van ons allen, voor hen die vielen. Het is een steeds terugkerende huldeblijk van de levenden voor de gebrachte offers, dat het monument in haar geheel symboliseert.

Daarom moet het monument en de omliggende beplanting iets heiligs zijn. Iets dat tot nadenken stemt en herinneringen oproept. Een plaats niet bedoelt als speelplaats of fietsenstalling, maar een plaats waar met eerbied mee om moet worden gegaan.


Op het monument zijn vier platen aangebracht met de namen van de oorlogsslachtoffers. De meeste mensen van wie de namen op het de gedenkplaten staan, zijn gesneuveld tijdens de bevrijding. Om die reden zijn deze platen in het midden van het monument geplaatst. Dus op het moment dat Nederland werd bevrijd. De namen op de buitenste platen zijn vooral militairen die als het ware de burgers die op de middelste platen staan, moesten beschermen.

Arie ter Beek • feb. 24, 2022

Overige artikelen

door Arie ter Beek 24 apr., 2024
Titelpagina Van Bunschoten family
door Arie ter Beek 12 mrt., 2024
Defile van de afdeling in 1928 in Den Haag
door Arie ter Beek 09 jan., 2024
Wat is Eemsnoer en de Canon van de Eem
door Jaap Groeneveld 09 jan., 2024
Eembrugge op een kaart van rond 1750
door Arie ter Beek 09 jan., 2024
Voorbeeld van een draaipaal of springstok
door Jaap Groeneveld 09 jan., 2024
De haven van Eemnes
door Arie ter Beek 18 dec., 2023
Het Raboes vanuit de lucht 
door Arie ter Beek 13 dec., 2023
In de tijd dat de Zuiderzee nog bestond, was het in het donker moeilijk om de Eem te vinden. Volgens oude bronnen werd al in 1696 een lantaarn aan de westkant van de monding geplaatst. Dat heeft vast iets geholpen, maar afdoende was het niet. In de Bunschoter van 4 februari 1972 lezen we dat Renger Boelhout op dat moment verantwoordelijk was voor het ontsteken van de lichten langs de Eem. Zijn vader en grootvader deden dat voor hem al vanaf 1851. Was er oorspronkelijk alleen een lantaarn aan de westkant. Dat veranderde pas in 1931. In die tijd vond een flinke verbetering van de Eem plaats en daarbij ook het verbeteren van de verlichting. Er werden aan beide zijden aan de monding Eem mast geplaatst met daarop een lantaarn. Ook landinwaarts kwamen er twee lichtopstanden. De achterste had een hoogte van 17 meter en de voorste had gerekend vanuit zee een hoogte van 10 meter. Stonden die twee geleidelichten zoals ze ook wel werden genoemd, in een lijn, dan wist de schipper dat hij recht voor de Eem voer. Op zich natuurlijk een flinke verbetering, maar verder langs de Eem werd niets geplaatst. Dat betekende dat een schipper in het donker maar moest ontdekken waar de vele bochten in de Eem waren. De lichtopstanden waren grote vierkante masten die echt iets weg hadden van vuurtorens. In het midden van de mast zat een trap waardoor bij het licht kon worden gekomen. Ergens eind jaren 1970 zijn de masten vervangen door lichten op een soort van lantaarnpaal. Die zijn niet meer als een vuurtoren te zien.
door Arie ter Beek 12 dec., 2023
Voorbeeld van een draaipaal
door Arie ter Beek 02 nov., 2023
Detail van de bouwtekening uit 1923
Meer berichten
Share by: