Boerderij aan de Veenestraat
Willem Koelewijn (80 jaar)
Willem Koelewijn is geboren in de Kerkstraat op 27 maart 1865. Hij was van beroep eerst visserman en daarna broodbakker en woonde in de Veenestraat. Hij was sinds 16 april 1892 gehuwd met boerendochter Jaapje Pruijs Jacobdr. (1865-1939) en was dus een gepensioneerde weduwnaar ‘zonder beroep’ toen hij overleed.
Dat gebeurde op maandagmiddag 23 april 1945 rond half vijf. Hij verbleef in de boerderij van zijn schoonzoon Gijsbert ter Beek. Deze boerderij werd geraakt door een voltreffer waarbij Willem omkwam. Hij was op dat moment 80 jaar. Tegelijk kwam in dezelfde boerderij de Canadese militair Emilien Drapeau om het leven.
*) zie nr. 2126 in ‘Van wee bin jie d’r één’
De Canadese militair Emilien Drapeau (24 jaar)
Emilien Drapeau is geboren op 15 augustus 1920 in New Brunswick in Canada. Hij ging in dienst 30 mei 1941. Op 29 maart 1943 gaat hij naar het Verenigd Koninkrijk. Zijn bataljon van het West Nova Scotia Regiment maakt deel uit van de 3e Brigade van de 1e Canadese Infanteriedivisie. Op 30 juni 1943 landt hij met zijn bataljon in Italië en nemen ze deel aan de veldtocht in dat land. Als de strijd voorbij is, verlaat de 1e Canadese Infanteriedivisie Italië op 20 maart 1945 en komt twee dagen later aan in Frankrijk en wordt vervolgens naar Nederland gestuurd. De 1e Divisie is betrokken bij de bevrijding van Apeldoorn. Daarna wordt de opmars voortgezet om ook het westelijk deel van Nederland, waaronder de gemeente Bunschoten, te bevrijden.
Emilien komt daarbij op 23 april 1945 om het leven bij een granaatinslag in de boerderij aan de Veenestraat 67. Dat was in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Nijkerk was een paar dagen eerder bevrijd en de Duitsers hadden zich naar Baarn en Eemdijk teruggetrokken. Van 20 tot 29 april werden onze dorpen door deze troepen regelmatig met granaten bestookt waarbij in totaal 17 mensen omkwamen. De granaatinslag op deze boerderij volgde nadat een tweetal collaborateurs met een smoes en met witte vlaggen de situatie ter plekke in ogenschouw hadden genomen. Op het moment dat de keukenwagen uit Nijkerk arriveerde, begonnen de granaatbeschietingen. Een voltreffer kwam op de noordkant van het dak van de boerderij waardoor de Canadese militair en de tachtigjarige Willem Koelewijn werden gedood. Een andere Canadees werd gewond aan zijn been. Ook een aantal koeien in de boerderij vond de dood.
Tijdens twee jaar oorlog verloor het regiment 525 soldaten. Emilien Drapeau was de 526e en laatste die van dit regiment die in de oorlog sneuvelde. De vrede gloorde en de oorlog was bijna afgelopen, maar toch kostte het nog twee mensen het leven.
Hij is begraven op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek. Op zijn grafsteen staat de inscriptie:
Merciful Jesus Barmhartige Jezus
have pity on us Heb medelijden met ons
Jesus be my love Jezus is mijn geliefde
may his soul rest in peace moge zijn ziel in vrede rusten
Bij de vijftigjarige herdenking van de bevrijding in 1995 is op de boerderij een plaquette aangebracht die de herinnering aan het sneuvelen van Emilien Drapeau levend houdt. De onthulling vond plaats door twee Canadese veteranen, de heren Cuvelier en Brown, samen met burgemeester Groen. De militairen waren destijds bij de granaatinslag aanwezig. De tekst op de plaquette luidt: IN HONOR OF EMILIEN DRAPEAU * 15 AUGUST 1920 WEST NOVA SCOTIA REGIMENT KILLED IN ACTIEN 23 APRIL 1945.