Blogopmaak

De familie Bunschoten

Titelpagina Van Bunschoten family

Bunschoten is niet alleen de naam van een gemeente, maar het is ook een familienaam. Dat leidde tot de vraag of die familie misschien een relatie met de gemeente had. Een voor de hand liggende vraag, maar het antwoord is wat minder vanzelfsprekend. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat die relatie er is. Het Centrum voor familiegeschiedenis geeft ook als verklaring dat de herkomst duidt op de plaats Bunschoten. Andere documentatie is er niet beschikbaar. Maar als die link er is, hoe zit dat dan?

De familie

Uit de Nederlandse Familienamenbank blijkt dat er in 1947 in totaal 630 dragers van de naam Bunschoten waren. Zestig jaar later, in 2007, waren dat er 856. De meeste Bunschoters woonden in 1947 in Noord Holland. Het waren 376 personen.

In 2007 zijn de gegevens per gemeente te achterhalen. De gemeente Huizen was de koploper met 161 mensen. Den Haag en De Ronde Venen telden er 30, Harderwijk 25, Ermelo 23 en Hilversum 22. De rest woonde verspreid in Nederland.

 

Huizen

Het ligt voor de hand om de zoektocht in Huizen voort te zetten. Allereerst bij de Historische Kring. De medewerker daar, toevallig een vrouw die als meisjesnaam Bunschoten draagt, heeft geen nadere informatie. Ze is wel bezig met haar stamboom, maar heeft nog geen link kunnen leggen waar de naam vandaan is gekomen.

Dat spoor loopt dood. Gelukkig is er de website genealogieonline.nl. Die site geeft stamreeksen van maar liefst 1995 dragers met de naam Bunschoten. De oudste vermelding, of in ieder geval een van de oudste, is Hendrick Cornelisz Bunschoten. Zijn vader, geboren in 1594, was Cornelis den Bunschoter. Bij deze Cornelis is geen geboorteplaats genoemd. Bij zijn zoon wordt vermeld dat hij rond 1615 is geboren in Bunschoten en daar in 1668 is overleden. Zijn broer Cornelis werd in 1620 geboren in de Lage Vuursche. In een andere stamreeks komt nog een Hendrik Cornelisz Bunschoten voor. Die is ook in Bunschoten geboren, jaar onbekend, maar overleden in 1743 in Huizen. Gelet op het sterfjaar, kan dat niet dezelfde zijn. Of dat de link is tussen de familie en de gemeente lijkt voor de hand te liggen. Overigens is in het Bunschoter familieboek Van wee bin jie d’r een, geen Hendrik Cornelisz te vinden. Al zijn er families geweest met de naam Kornelissen. Daarvan getuigt een grafzerk in de Nederlandse Hervormde Kerk.

Er is ook nog een variant met de familienaam Bunschooten. Daarvan waren er in 2007 maar 14

 

Amerika

Een heel andere familie waarbij er wel een duidelijke link is met Bunschoten, leeft in de Verenigde Staten. Dat zijn nakomelingen van de Bunschoter Teunis Eliassen, die in de 17e eeuw naar Amerika emigreerde. In de loop van de eeuwen is daar een flink nageslacht ontstaan met namen als Van Bunschoten, Van Benschoten, Van Benschoter, Schoter, Scotten etc. Een van de nakomelingen, William Henry van Bunschoten, stelde al in 1907 een vuistdik boek over zijn familie samen. Een van de bekendste afstammelingen is de zanger Elvis Presley.

Arie ter Beek • apr. 24, 2024

Overige artikelen

door Arie ter Beek 12 mrt., 2024
Defile van de afdeling in 1928 in Den Haag
door Arie ter Beek 09 jan., 2024
Wat is Eemsnoer en de Canon van de Eem
door Jaap Groeneveld 09 jan., 2024
Eembrugge op een kaart van rond 1750
door Arie ter Beek 09 jan., 2024
Voorbeeld van een draaipaal of springstok
door Jaap Groeneveld 09 jan., 2024
De haven van Eemnes
door Arie ter Beek 18 dec., 2023
Het Raboes vanuit de lucht 
door Arie ter Beek 13 dec., 2023
In de tijd dat de Zuiderzee nog bestond, was het in het donker moeilijk om de Eem te vinden. Volgens oude bronnen werd al in 1696 een lantaarn aan de westkant van de monding geplaatst. Dat heeft vast iets geholpen, maar afdoende was het niet. In de Bunschoter van 4 februari 1972 lezen we dat Renger Boelhout op dat moment verantwoordelijk was voor het ontsteken van de lichten langs de Eem. Zijn vader en grootvader deden dat voor hem al vanaf 1851. Was er oorspronkelijk alleen een lantaarn aan de westkant. Dat veranderde pas in 1931. In die tijd vond een flinke verbetering van de Eem plaats en daarbij ook het verbeteren van de verlichting. Er werden aan beide zijden aan de monding Eem mast geplaatst met daarop een lantaarn. Ook landinwaarts kwamen er twee lichtopstanden. De achterste had een hoogte van 17 meter en de voorste had gerekend vanuit zee een hoogte van 10 meter. Stonden die twee geleidelichten zoals ze ook wel werden genoemd, in een lijn, dan wist de schipper dat hij recht voor de Eem voer. Op zich natuurlijk een flinke verbetering, maar verder langs de Eem werd niets geplaatst. Dat betekende dat een schipper in het donker maar moest ontdekken waar de vele bochten in de Eem waren. De lichtopstanden waren grote vierkante masten die echt iets weg hadden van vuurtorens. In het midden van de mast zat een trap waardoor bij het licht kon worden gekomen. Ergens eind jaren 1970 zijn de masten vervangen door lichten op een soort van lantaarnpaal. Die zijn niet meer als een vuurtoren te zien.
door Arie ter Beek 12 dec., 2023
Voorbeeld van een draaipaal
door Arie ter Beek 02 nov., 2023
Detail van de bouwtekening uit 1923
door Arie ter Beek 25 okt., 2023
De weg en de gracht naar Spakenburg
Meer berichten
Share by: