Herdenkingsplaquette Francis Delery

Francis Delery was een piloot van een straaljager die in de Maatpolder bij Eemdijk neerstortte. Dat was op 7 april 1945. Het vliegtuig werd compleet verpletterd en de piloot kwam om. Er waren geen mensen in de buurt in de stille polder want die hadden gemakkelijk geraakt kunnen worden door de brokstukken.


Francis Étienne Delery werd in 1915 was geboren in Paimpol in Bretagne in Frankrijk.

Hij begon zijn carrière in 1930 bij de Franse Marine en op 1 april 1937 haalt hij zijn vliegbrevet om piloot van een watervliegtuig te worden. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de overgave van Frankrijk, maakt hij in 1941 de oversteek naar Engeland. Daar sluit hij zich aan bij de Free French Forces. Deze eenheid maakte deel uit van de Britse Royal Air Force. Francis wordt ingedeeld in het 340th squadron en wordt een zeer ervaren gevechtsvlieger. Zijn missies beginnen vanaf Engelse vliegvelden en later vanaf het continent. In maart 1945 sneuvelen zeven van zijn kameraden in een hevige strijd. Zeven dagen voor het vertrek van zijn squadron uit Schijndel, komt hij zelf om het leven. Op dat moment heeft hij 113 vijandelijke missies gevlogen met een totaal van 1.168 vlieguren. Hij ontving drie hoge Franse onderscheidingen voor zijn bijdrage aan de bevrijding van Europa.


Hij was 30 jaar toen hij kwam te overlijden. Hij vloog in een Supermarine Spitfire van de Royal Air Force. Dat betekent dat hij in Engelse dienst was. Hij was opgestegen vanaf vliegbasis Schijndel met een onbekende missie. Mogelijk was hij bezig met een verkenningsvlucht. Boven het zwaar verdedigde Hilversum waar de Duitse Luftwaffe zijn hoofdkwartier had, wordt hij geraakt door Flak (Flugg Abwehr Kanone) luchtafweergeschut. Hij kan nog een tien kilometer doorvliegen maar crasht dan met een harde klap in een weiland nabij de Eem en was op slag dood.


Delery is eerst op de begraafplaats Memento Mori ter aarde besteld. Precies een jaar later is hij herbegraven naast de gesneuvelde militairen en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. In juli 1949 zijn de stoffelijke resten opgegraven en opnieuw begraven in Plounez in Frankrijk. Uit respect voor Francis Delery staat zijn steen nog steeds op zijn oorspronkelijke plaats op het Memento Mori.

Zijn steen is vrijwel gelijk als de andere zes stenen, met dit verschil dat in plaats van de Nederlandse leeuw er een vijfdelig blad van een esdoorn is uitgehouwen. Dat is in het Engels Maple Leaf en is het nationale symbool van Canada. Dat moet op een vergissing berusten.
 
Ter herinnering aan het omkomen van de Fransman Francis Delery op 7 april 1945 is op de Eemdijk nabij nummer 2 een plaquette geplaatst. Op deze plaquette is er ook aandacht voor het neerstorten van een ander vliegtuig ten westen van de rivier de Eem.

Arie ter Beek • 19 april 2019

Overige artikelen

door Arie ter Beek 8 april 2025
Ooit stond dit bord nabij de Huijgenlaan
door Arie ter Beek 19 maart 2025
De situatie vanaf de andere kant
door Arie ter Beek 5 maart 2025
Ligging van de sluis en de sluissloot
door Arie ter Beek 19 februari 2025
De sluis in de Eemdijk
door Arie ter Beek 29 januari 2025
Het Kolkplein na de demping van een deel van de kolk
door Arie ter Beek 22 oktober 2024
De botter BU 55 in de Oude Haven
door Arie ter Beek 9 oktober 2024
De Bonte Poort op een schilderij van H.W. Nieuwboer
door Arie ter Beek 31 juli 2024
De ingang in de jaren 1930
door Arie ter Beek 4 juni 2024
Kraoizeuken in Eigen Volk
door Arie ter Beek 24 april 2024
Titelpagina Van Bunschoten family
Meer berichten